More

    Civil Service Exam Reviewer | Code of Conduct and Ethical Standards

    Direction: Choose the best answer from the choices given.

    1. This is an act establish a code of conduct and ethical standards for public officials and employees. Upholding the time-honored principle of public office being a public mist.
    1. R.A #6713
    2. R.A #6731
    3. R.A #6371
    4. R.A #6317


    Ans: 1

    2. Republic Act #6713 establish establishes a code of contact and ethical standards for public officials and employees, upholding the time-honored principle of public office as a public trust.
    1. Code of Professionalism and Ethical Behavior
    2. Code of Professional Behavior and Ethics
    3. Code of Conduct and Ethical Standards for Public Officials and Employees
    4. Code of Public Trust and Ethical Standards


    Ans: 3

    3. “It is the policy of the state to promote ________________________ of ethics in public services.”
    1. Accountability
    2. Standard
    3. High standard
    4. Practice


    Ans: 3

    4. They include elective and appointive and employees, permanent or temporary, in career or non-career service. With or without compensation.
    1. Government
    2. Career
    3. Public Officials
    4. Service


    Ans: 3

    5. “Family of public official and employees” means their spouses and unmarried children
    under years of age.

    1. 15
    2. 21
    3. 18
    4. 25


    Ans: 3

    6. “Relatives” refers to any and all persons related to a public official or employee within
    the __________________________ civil degree of consanguinity or affinity.

    1. Fifth
    2. Third
    3. Fourth
    4. Second


    Ans: 3

    7. Public official and employees shall always uphold the pubic interest over and above personal interest and avoid wastage of public funds and revenues.
    1. Accountability
    2. Professionalism
    3. Commitment to Public Service
    4. Justness and Sincerity


    Ans: 3

    8. Public Officials and Employees shall perform an discharge their duties with the highest degree of excellence, intelligence and skills, render public service with the utmost devotion and dedication to duty to duty.
    1. Professionalism
    2. Responsibility
    3. Commitment
    4. Devotion


    Ans: 1

    9. Public officials and employees shall remain true the people at all times, shall not discriminate, shall respect at all times the rights of others and refrain from doing. Acts contrary to law, good morals, public policy, public safety and public interest.
    1. Political Neutrality
    2. Commitment
    3. Justness and security
    4. Professionalism


    Ans: 2

    10. Public officials and employees shall at all times loyal to the Republic and to the Filipino People and endeavor to maintain and defend the sovereignty against.
    1. Professionalism
    2. Political Neutrality
    3. Nationalism/Patriotism
    4. Community to Public Interest


    Ans: 3

    11. Public officials and employees shall extend prompt, courteous and adequate service to the public, provide information of policies and procedures in clear and understandable language.
    1. Public Service
    2. Responsive to the Public
    3. Nationalism
    4. Commitment to Service


    Ans: 3

    12. Public officials and employees shall commit themselves to the democratic way of life and values and maintain the principle of public accountability, uphold the Constitution at all times and put loyalty to country above that person or party.
    1. Commitment to Democracy
    2. Professionalism
    3. Loyalty and Allegiance
    4. Public Accountability


    Ans: 1

    13. Public official and employees and their families, shall lead modest lives appropriate to their position and income, shall not indulge in extravagant or ostentation display of wealth or lifestyle.
    1. Humility
    2. Views of Poverty
    3. Justness and Sincerity
    4. Simple Living


    Ans: 4

    14. All Public officials and employees shall respond within days from receipt thereof, respond to letters, Telegrams or other means of communication sent by the public.
    1. 15 working days
    2. Within 15 days
    3. Within 7 working days
    4. Within one (1) week


    Ans: 1

    15. All heads and other responsible officers of office and agencies of government and GOCC’s. shall within days from the end of the year, shall render a performance report of the agency or office or the corporation concerned.
    1. 45 days
    2. 45 working days
    3. 30 working days
    4. 30 days


    Ans: 2

    16. It shall be unlawful for public officials and employees to, directly or indirectly. Have monetary or material interest on any transaction requiring the approval of their office.
    1. Financial and material interest
    2. Material interest
    3. Financial interest
    4. Outside Employment


    Ans: 1

    17. Public official and employment shall not use or divulge confidential or classified and official information known to them by reason of their office.
    1. Confidentially
    2. Disclosure and/or misuses of official information
    3. Private practice of profession
    4. Solicitation


    Ans: 2

    18. Public official and employees shall not accept, directly or indirectly, any gift, gratuity. Favor or anything of monetary value, in the course of their official duty which may be affected by the function of their official duty which may be affected by the function of their office.
    1. Solicitation
    2. Material or financial interest
    3. Disclosure or misuse
    4. Private practice of profession while in office


    Ans: 1

    19. Public officials and employees shall accomplish and submit declaration under oath. Their assets, liabilities, net worth, financial and business interest.
    1. Acceptance and Solicitation
    2. Financial and Material interest
    3. Statement and Disclosure
    4. Outside Employment


    Ans: 3

    20. Any and all statements filed under R.A #6713 shall be made available for inspection at all times are reasonable hours.
    1. Accessibility of Documents
    2. Disclosure of Documents
    3. Identification of Documents
    4. Confidentiality of Documents


    Ans: 1

    21. Public official and employees must at all times be accountable to the people, server them with utmost responsibility, integrity, loyalty, efficiency, act with patriotism and justice.
    1. Security of tenure
    2. Accountability
    3. “Commitment to service”
    4. “Public Service is a Public Trust”


    Ans: 4

    22. Court that shall have jurisdiction over civil and criminal cases involving graft and corruption and such other offense committed by public official and employees.
    1. SANDIGANBAYAN
    2. Office of the Special Prosecutor
    3. Department of Justice
    4. Regional Trial Court


    Ans: 1

    23. _________________________ is mandate to act promptly on complaints filed in any form or manner against public official and employees.
    1. Regional Trial Court
    2. Office of the Special Prosecutor
    3. Department of Justice
    4. Special Court


    Ans: 2

    24. Public officials and employees shall provide service to every one without discrimination and regardless of party affiliation or preference.
    1. Responsiveness to service
    2. Justice and Security
    3. Political Neutrality
    4. Professionalism


    Ans: 3

    25. This is a ground for impeachment which cover any violations of the oath of office involving loss of popular support even if violation may not amount to a criminal offense.
    1. Treason
    2. Bribery
    3. Culpable Violation of the Constitution
    4. “Betrayal of Public Trust”


    Ans: 4

    - Advertisement -
    RELATED CONTENTS
    - Advertisement -
    POPULAR FROM THIS CATEGORY
    - Advertisement -